Proizvodi
0
Vaša korpa je prazna.

Vreme je novac - kako malčiranje može da pomogne?

Štiti životnu sredinu, poboljšava zemljište...

Malčiranje je baštovanska tehnika, kojom se prekriva zemljište. Najčešće se za to koristi neki oblik baštenskog ili poljoprivrednog otpada, a u našem slučaju je to pokošena trava.

Da li je ovo spor način košenja travnjaka?
Ne! Prilikom klasičnog košenja trave sa skupljačem, moramo da ugasimo kosilicu, da odnesemo korpu na drugi kraj dvorišta kako bismo je ispraznili i onda ponovo pokrenemo benzinsku kosilicu – i tako iznova i iznova.
Sa funkcijom malčiranja samo košenje može biti malo sporije, ali nema prekidanja rada! Ovu tehniku rada je testirao japanski proizvođač Echo-Yamabiko, a kao krajnji rezultat su razvili nekoliko (snažnijih) modela akumulatorskih kosilica sa funkcijom malčiranja.

Brzina košenja prema tipu mašine:
Kosilice sa funkcijom malčiranja i bočnim izbacivanjem su 20-30% brže
Kosilice sa korpom za skupljanje trave

Kako funkcioniše kosilica za malčiranje?

Ove kosilice mogu biti sa bočnim izbacivanjem ili sa skupljačem trave, ili oboje.
Prilikom malčiranja, kućište kosilice u kojem se nalazi nož mora biti u potpunosti zatvoreno – dakle, treba zatvoriti otvor za bočno izbacivanje i otvor za skupljanje trave sa zadnje strane.
Uz kosilice za malčiranje se u fabričkom pakovanju dobija čep za zatvaranje otvora za korpu. U slučaju kosilica sa bočnim izbacivanjem trave, otvor se zatvara vratima sa oprugom.
Kosilice za malčiranje imaju posebno dizajniran nož koji omogućuje da se trava okreće i seče nekoliko puta.

Saznajte više o prednostima malčiranja

Malčiranje je baštovanska tehnika, kojom se prekriva zemljište. Najčešće se za to koristi neki oblik baštenskog ili poljoprivrednog otpada. To može biti iseckana trava, kora drveta, slama ili stajnjak. Malč ima nekoliko korisnih efekata po zemljište i biljke. Kao pokrivač štiti zemljište od jakih mrazeva i dehidracije, tako prekrivena bašta zahteva manje zalivanja, a sprečava se i nabijanje zemlje. U zemljište ispod malča dolaze gliste koje „prekopavaju” tlo. Zahvaljujući tome, delići usitnjene trave upadaju nazad u zemljište, a kao rezultat njihovog razlaganja nastaje humus. Na taj način se zemljište obnavlja i poboljšava njegova struktura.

 

">

Izaberite neki od kosilica za travu iz naše ponude po Vašim zahtevima:

Motorne kosilice

Električne kosilice

Akumulatorske kosilice

Traktor kosilice

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.