Proizvodi
0
Vaša korpa je prazna.

Tajna dugotrajnosti: Kako da održavate motornu kosačicu?

Da bi vaša kosilica za travu bila zdrava, potrebno je da uzmete nekoliko od naših predloga. Da biste zadržali (ili produžili) životni vek vaše mašine potrebno je da na njoj napravite redovan servis. Ovo lako možete sami da uradite kod kuće!

Redovan servis obuhvata proveru svećice, filtera, noža, sajli i karburatora. Po potrebi očistite i/ili promenite navedene delove, naoštrite nož. Radi bezbednosti trudite se da oštrite, balansirate, menjate i montirate nož u ovlašćenih servisima i kod stručnih lica.

Proverite stanje filtera na sledeći način: Skinite poklopac filtera – Izvadite filet – Pregledajte i očistite – Pre vraćanja osušite ga – Vratite i zatvorite poklopac

Najlakši i najvažniji način da sačuvate svoju kosilicu je da je uvek čistite nakon svake upotrebe! Isto toliko je važno da se koristi preporučeno ulje za kosačice, SAE 30. Tako ćete obezbediti odgovarajuće podmazivanje i dugovečnost vaše kosilice za travu. Nivo ulja bude izmeđi MIN i MAX oznake, a ukoliko je bliže donjoj granici, potrebno je dosuti ulje.

Za dugoročan rad i važenje garancije, preporučujemo sledeće za mašine na benzinski pogon:

  • Prva zamena ulja posle 5-10 radnih sati
  • Zatim potrebno je menjati ulje svakih 30-50 radnih sati
  • Ako mašinu ne koristite mnogo, jednom godišnje promenite ulje.
  • Ne koristite mašinu na kosinama većim od 15 stepeni!
  • Kosačica se može nagnuti samo prema nazad (prema ručici) kako bi se izbeglo izlivanje ulja.
  • Prilikom zamene ulja, nagnite kosačicu na stranu u kojoj je rezervoar za ulje.
  • Preporučuje se korišćenje pumpi za izvlačenje ulja. U tu svrhu su pogodne jednostavne pumpe ili setovi za promenu ulja.

Zamena ulja

Zamena ulja

Od četvorotaktnih ulja, SAE30 i 10w40 su najčešća. 10w40 se koristi za male četvorotaktne benzinske mašine oko kuće, a pogodna su i za kompresore.
SAE 30 ulje pruža optimalno podmazivanje kosilicama, pumpama za vodu i kultivatorima po toplijem vremenu (min. 5oC).
Upotreba ulja od 10w40 preporučuje se naročito po hladnijem vremenu kada temperatura može pasti ispod 5°C, tako da je pogodna za motokultivatore, čistač snega itd.

Ove mere su izuzetno važne kako bi garancija ostala validna. Zbog toga je važno pročitati uputstvo za upotrebu i slediti savete stručnjaka.

Naši majstori preporučuju: Oregon Ulje za 4T motore SAE30 600ml

Oregon ulje Pumpa Pumpa

Četvorotaktne kosilice obično koriste 0,5 do 0,6 litara ulje (zapremina rezervoara), što se lako može proveriti šipkom za merenje ulja. Odvrnite štapić / čep sa kosilice, obrišite ga i ponovo zavrnite i odvrnite sa bloka motora, u tom slučaju ćete videti nivo ulja na štapiću.

4-T motor u trećem potezu uzima ulje iz posebnog rezervoara za ulje i dostavlja ga za podmazivanje. Budući da postoji poseban rezervoar za ulje i poseban hod za dovoljno podmazivanje, nije potrebna mešavina ulja za rad motora.

VAŽNO: Pre bilo kakvog održavanja ili čišćenja ugasite motor, sačekajte da nož dođe u stanje mirovanja i da se motor ohladi, pa tek onda obavite poslove koje ste planirati. Skinite kapu svećice, kako ne bi došlo do slučajnog pokretanja motora. Koristite zaštitne rukavice.

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Podešavanje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.